Budjetointivinkkejä perheen lomamatkoille
Kun tulee aika suunnitella perheen yhteistä lomaa, törmätään usein ensimmäisenä tärkeään kysymykseen: kuinka paljon se tulee maksamaan? Esimerkiksi 4 tai useamman hengen matkan hinta nousee helposti useisiin tuhansiin euroihin, varsinkin jos matka suuntautuu kaukomaille. Onneksi on kuitenkin mahdollisuuksia lomailla pienemmälläkin budjetilla ja tavallisenkin lomamatkan kustannuksia saa karsittua huomattavasti pelkästään pienillä budjettiteoilla.
Pakettimatka harvoin on oikeasti edullisin vaihtoehto
Jos rahan kanssa tekee oikeasti tiukkaa mutta mielii saada irtioton arjesta, tulee tottumuksesta usein käännyttyä matkatoimistoiden puoleen. Kannattaa kuitenkin muistaa tällöin, että edulliseltakaan tuntuvat tarjoukset eivät välttämättä ole sitä miltä näyttävät – ja matkatoimisto ei suinkaan ole hyväntekeväisyysjärjestö, vaan ottaa varmasti oman osansa välistä. Siispä oikealle budjettimatkalle suunnatessaan voi joutua näkemään vähän tavallista enemmän vaivaa, kun varaa kaikki matkan osaset, kuten lennot, majoituksen ja ruokailun, erikseen. Tällöin saattaa perheen rahoista säästyä parhaimmillaan jopa satoja, ellei tuhansia euroja.
Matkalle suunnatessa kannattaa tietenkin kääntää katseet halpalentoyhtiöihin, jotka tarjoavat lento murto-osahintaan tavallisesti. Kannattaa kuitenkin katsoa tarkkaan, mitä kaikkea lippu sisältää, sillä erikseen ostettuna vaikkapa aterioista ja ruumamatkatavaroista saattaa loppujen lopuksi perheellä tulla enemmän hintaa.
Kun majoituksen varaa pakettimatkan sijaan itse, ovat ovet avoinna kaikkeen. Lomalla voi olla hinku majailla upeassa luksushotellissa, joka tihkuu lomafiilistä, mutta edullisin vaihtoehto se ei suinkaan ole. Perheille paras ja budjettiystävällisin vaihtoehto lienee yksityisvuokraus: vaikkapa kokonaisen huvilan voi saada vuokratuksi muutaman kymmenen euron päivähintaan, ja se majoittaa helposti koko perheen. Lisäksi se tarjoaa kätevän mahdollisuuden valmistaa ruokaa itse sen sijaan että veisi koko perheen ulos syömään joka päivä. Tämä karsii perheen lomakustannuksia suurella kädellä heti alkuun. Vaikka yksityisvuokraus saattaakin olla pois loman irtiottotunnelmasta, on se loppujen lopuksi majoitusratkaisuista huomattavasti kustannustehokkain.
Naapurimaissa ja kotimaassakin riittää nähtävää
Lopuksi kannattaa aina pitää mielessä, että ulkomaanmatkat eivät ole ainoa keino päästä matkailemaan. Kotimaassakin riittää paljon nähtävää ja koettavaa, ja pienellä budjetilla. Tämän lisäksi myös naapurimaat tarjoavat toinen toistaan upeampia matkakohteita budjettiystävällisesti, sillä matkakulut eivät näissä maksa kovinkaan paljoa perheeltä.