Kun vanhemmat stressaavat, lapsetkin stressaavat

Lapsia ei turhaan verrata peileihin, jotka heijastavat kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu. Erityisesti nuoremmat lapset ovat todella alttiita matkimaan ja omaksumaan kaikkea, mitä isosisarukset ja vanhemmat tekevät – tästä syystä perheen vanhempien on todella kiinnitettävä huomiota siihen, millä tavalla he käyttäytyvät kotona. 

Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että monet vanhemmat eivät tietoisesti halua heijastaa aikuisten huolia lapsille, mutta oma käyttäytyminen saattaa paljastaa tarkkasilmäiselle lapselle, että jokin on pielessä. Rahahuolet ovat yksi suomalaisten yleisimmistä huolista, jotka seuraavat joka paikkaan, jolloin esimerkiksi velkaantumisen partaalla olevat vanhemmat voivat alkaa täysin huomaamattaan heijastamaan omaa stressiään lapsiin.

Lainojen vertailu ja yhdistelylaina voivat auttaa

Ylivelkaantuminen ei yleensä tapahdu yhdessä yössä, joten sitä on mahdotonta hoitaa yhdessä yössä. On kuitenkin tärkeää herätä tilanteeseen ajoissa, sillä tällöin maksuhäiriöiden syntyminen voidaan usein välttää. Apua on saatavilla, joten sitä kannattaa rohkeasti pyytää. 

Yksi keino velkakierteen katkaisemiseksi on yhdistelylaina eli järjestelylaina. Yhdistelylainan avulla kalliit pienlainat ja korkeilla lainakuluilla varustetut vakuudettomat luotot on mahdollista yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi, jolloin velkojen järjestely helpottuu huomattavasti, kun maksettavana on enää yksi laina. 

Nämä lainat tulee kuitenkin kilpailuttaa samalla tapaa kuin mitkä tahansa muut luotot, jotta uudelle lainalle saadaan mahdollisimman edullinen korko. Yhdistelylainojen kilpailuttaminen ja edullisemman koron löytäminen voivat auttaa säästämään lainakuluissa keskinmäärin jopa satoja euroja, ja koska lainojen kilpailutus on ilmaista, kilpailutus kannattaa aina. Yhdistelylainan tarvetta kannattaa harkita heti, kun lainojen takaisinmaksussa alkaa esiintyä ongelmia tai lainakulut ovat nousseet liian suuriksi.