Lapsen ensimmäinen pankkikortti: Miten ja milloin?

Monessa perheessä mietitään, milloin lapsi on riittävän vanha ensimmäisen pankkikortin hankintaa varten. Usein pankkikortin hankinta nousee ajankohtaiseksi kysymykseksi silloin, kun lapsi alkaa kulkea enemmän yksin, jolloin rahaa esimerkiksi tarvitaan välipalan ostamiseen, harrastuslippujen maksamiseen tai bussilipun ostamiseen. 

Milloin lapselle ensimmäinen pankkikortti?

Lapsen pankkikortti auttaa usein helpottamaan myös muun perheen arkea, sillä vanhempien ei tarvitse koko ajan varata lapsen mukaan käteistä. Lisäksi pankkikortille on helppo siirtää rahaa silloin, kun lapsi tarvitsee sitä pikaisesti. Kortilla on myös huomattavasti helpompi maksaa kuin käteisellä, ja lisäksi pankkikortista on helpompi pitää huolta kuin lukuisista kolikoista, jotka hyörivät taskun pohjalla. 

Pankkikortin hankinta riippuu pitkälti siitä, milloin vanhempien mielestä lapsi on riittävän vanha käyttämään pankkikorttia. Joissakin pankeissa alaikäraja pankkikortille on 7–10 vuotta, mutta joillakin pankeilla alaikärajaa ei ole ollenkaan. Useimmiten ensimmäinen pankkikortti hankitaan, kun lapsi täyttää 13–14 vuotta, mutta tätäkin nuoremmalle kortti voidaan hankkia, jos lapsi ymmärtää rahankäytöstä riittävästi. 

Lapsen kortille on mahdollista asettaa vuorokausikohtainen käyttöraja, jolloin vanhemmat voivat kontrolloida paremmin pankkikortin käyttöä. Pankkikortille voidaan määritellä myös verkko-ostosten esto, jolloin lapsi ei vahingossakaan tee yllätysostoksia netissä ilman vanhempien lupaa.

Kortin tilaamiseksi pankit edellyttävät molempien vanhempien suostumusta. Jos molemmat vanhemmat eivät pääse paikalle, toiselta vanhemmalta tulee pyytää mukaan valtakirja. Jos kyseinen vanhempi on sen pankin asiakas, josta lapselle hankitaan pankkikortti, valtuudet voidaan antaa myös kätevästi verkossa. 

Pankkikortin myöntämistä varten sekä vanhempien että lapsen on näytettävä pankille kuvallinen henkilöllisyystodistus. On hyvä pitää mielessä, että kuvallinen ajokortti ei enää käy pankissa virallisena henkilöllisyystodistuksena, joten vanhempien tulee varata henkilöllisyyden todistamiseen esimerkiksi passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.