Lapset ovat ihania – mutta myös hurjan kalliita

Lapset. Nuo elämän ilo ja suola. Lapset ovat monelle vanhemmalle koko elämän tarkoitus, eikä ihmekään. Tuovathan nuo jälkeläiset runsaasti iloa elämään. Kuitenkin perhettä perustaessa on aina muistettava, että lapset tuovat onnen lisäksi myös hurjan määrän vastuuta. Tämä koskee varsinkin rahallisia seikkoja: lapset tuovat perheelle runsaasti uusia kuluja, joihin uudet vanhemmat eivät aina välttämättä edes osaa varautua etukäteen.

Jos sinusta tuntuu siltä, että saatat kasvavan perheesi kanssa olla lainan tarpeessa, voit täältä lukea vinkkejä lainan hankintaan. Laina on mainio keino taata rahallinen tasapaino perheelle, ja se voi helpottaa useiden pienten ja vähän suurempienkin hankintojen tekemistä perheelle.

Ajat ovat muuttuneet

Kun ennen vanhaan lasten hankkiminen oli jokaiselle päivänselvä asia, nykyään asiaa punnitaan tarkoin ja mietitään hartaasti ja pitkään. Tämä osoittaa selkeästi sen, kuinka paljon ajat ovat muuttuneet: vaikka nykyäänkin vielä tiedostetaan hyvin lapsellisuuden hyvät puolet ja vanhemmuuden onni, puhutaan nykyään mediassakin yhä enemmän ja enemmän myös vanhemmuuden huonoista puolista, kuten kehnosta rahatilanteesta ja uupumuksesta. Tämä on aiheuttanut sen, että yhä useampi on valinnut jäädä lapsettomaksi. Näiden ihmisten ratkaisua olla hankkimatta lapsia on kunnioitettava – joskin suhteellisen usein siinä tuppaa käymään niin, että ihmisen biologia ottaa ihmisestä myöhemmin vallan ja biologisen kellon alkaessa tikittää mieli muuttuukin nopeasti.

Lapsi tuo tullessaan perheeseen suuria muutoksia. Lapsi ei todellakaan ole mikään ilmainen hankinta, vaan lapselle joutuu jo sen syntymästä lähtien kustantamaan jos jonkinmoista kommervenkkiä lapsen hyvinvoinnin, mukavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä suuremmaksi menotkin tulevat. Lapsen vanhempien kontolle jää niin ruokien, juomien, vaatteiden, opiskeluiden kuin matkojenkin kustantaminen. Tämä tarkoittaa useiden tuhansien vuosittaisia kustannuksia lasta kohden. On selvää, että läheskään kaikilla perheillä ei tähän ole varaa, vaikka kunnat ja valtio tukevatkin lapsiperheitä aktiivisesti niin rahallisesti kuin monenlaisilla avustuksillakin. Siksi ennen lapsen hankintaa onkin mietittävä erityisen tarkasti: onko meillä varaa elättää lapsi ja tarjota tälle kaikki mitä hän ansaitsee ja tarvitsee? Jos vastaus on kyllä, on aika lapsen hankinnalle varmasti oikea.