Lomalle pienten lasten kanssa – käytännön vinkit

Monet vanhemmat ja lapset mukaan lukien ansaitsevat lomaa arjen kiireistä ja rutiineista. Lomamatkalle valmistautuminen pienten lasten kanssa voi kuitenkin kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä. Onneksi muutamien käytännön vinkkien avulla sekin voi onnistua ilman sen suurempia ongelmia! 

Lomamatkalle valmistautuminen

Monesti lomakohteeseen on matkustettava lentäen, ja monet pienten lasten vanhemmat odottavat tätä matkaa varmasti kauhun sekaisin tuntein. Matkan suunnittelu alkaa jo kotoa, joten ennakkovalmistautumista tarvitaan. Lomallekin on helpompi lähteä, kun tietää, että kaikki tarvittava on varmasti mukana. 

Asiantuntijoiden mukaan vauvan imettäminen nousun ja laskun aikana voi auttaa vähentämään epämiellyttävää paineen tunnetta korvissa. Vaikka kyseessä olisi lyhytkin lento, tuttipullo kannattaa varata aina mukaan käsimatkatavaroihin. Imetysvaiheen ohi menneillä lapsilla taas nenäonteloita avaavat sumutteet voivat auttaa laskemaan epämiellyttävää tunnetta korvissa. Lisätietoa näistä sumutteista voi kysyä apteekin henkilökunnalta.

Vaikka lennon aikana tarjoillaan ruokaa, lapsille on syytä varata mukaan myös omat eväät varsinkin, jos nirsoilu perheessä on yleistä. Vaikka lasta onkin syytä totutella uusiin ruokiin, ei välttämättä lentokone ole oikea paikka lapsen nälkäkiukulle tai raivokohtaukselle, joten muuta purtavaa ja välipalaa kannattaa varata mukaan ihan muitakin lentomatkustajia ajatellen. 

Monilla lennoilla myös matkustamohenkilökunta voi mahdollisuuksien mukaan lämmittää vauvanruokaa ja tuttipulloja tai vastaavasti tarjota lämmintä vettä esimerkiksi puuroa varten. Matkustamohenkilökunta on lentänyt tuhansia lentoja lapsiperheiden kanssa, joten heiltä voi rohkeasti pyytää apua lennon aikana, jos jokin asia jää mietityttämään. 

Lennon aikana lasten kanssa kannattaa pyrkiä noudattamaan tavallisia nukkumaanmenoaikoja. Jos lento lennetään päivällä, lapsille tulisi tarjota mahdollisuus päiväunille, jotta lomakohteeseen saapuessa väsymys ei ole kaikkein suurin. Lentojen suunnittelussa kannattaakin pyrkiä löytämään lentoaikatauluja, jotka sopivat parhaiten koko perheen rytmiin.