Millainen puhelin kannattaa hankkia lapselle?

Moderni aika on tuonut muutoksia toisensa perään, toinen toistansa suurempia sellaisia. Suurin lienee digitalisoituminen: kun vielä muutama vuosikymmen sitten elettiin lähes täysin paperisten kirjeiden varassa, löytyy nykyään lähes jokaisen housuntaskusta ikioma älypuhelin, jolla viestiminen onnistuu kätevämmin ja nopeammin kuin koskaan ennen. Tämä on kuitenkin luonut myös omat ongelmansa: oman lapsuutensa ilman omaa kännykkää kasvaneiden vanhempien pitäisi osata hankkia omaa kännykkää ruinaavalle jälkikasvulleen sopiva puhelin. Yhä useampi aikuinen löytääkin itsensä saman kysymyksen ääreltä: millainen puhelin lapselle kannattaa hankkia?

Lapsi pärjää pienemmälläkin

Jos on itse kasvanut aikakaudella ilman puhelimia, tietänee vallan hyvin että lapset pärjäävät mainiosti ilman tuota metallista läpyskää. Kuitenkin nykypäivä pakottaa lapset yhä enemmän siihen suuntaan, että älypuhelin on melkeinpä välttämätön. Esimerkiksi kouluissa toimitaan tänä päivänä yhä enemmän ja enemmän digin varassa. Siksi myös lapsille on nykyään hankittava ainakin jonkinmoinen älylaite.

Lapselle ensimmäisen oman kännykän hankinta on varmasti jännittävää aikaa. Hankinta tulee tietysti ensisijaisesti sovittaa perheen yhteisen budjetin rajoihin. Varsinkaan pienellä lapsella harvoin lienee oikea tarve tuhansien eurojen puhelimen hankintaan, sillä laite on helposti rikkoutuva. Onneksi markkinoilla onkin edullisempia, peruskäyttöön mainiosti soveltuvia laitteita, jotka voi saada omakseen jopa muutaman kymmenen euron hintaan. Tällaiset peruslaitteet soveltuvat lasten ensikännyköiksi hyvin: ne ajavat asiansa yhteydenottovälineenä loistavasti, ja lisäksi lapsi voi käyttää niitä myös viihdekäyttöön sallituissa rajoissa.

Tarvitseeko jatkuvasti ostella uusia puhelimia?

Moni ostelee uusia puhelimia säännöllisesti – ehkäpä aina kun huvittaa, tai ainakin silloin kun uusi malli ilmestyy markkinoille. Lasten kanssa tästä ei kannata huolehtia – niin kauan kuin olemassa oleva laite pelittää, lapsen pitäisi olla tyytyväinen. Mikäli lapsi mielii saada paremman laitteen, hänen kanssaan voidaan sopia säästösuunnitelmasta, jossa hän laittaa omia rahojaan säästöön niin kauan, kunnes hänellä on varaa uuden, mieluisan laitteen ostamiseen.

Kilpa-asetteluun ei koskaan kannata lähteä mukaan, eikä lapsen kännykän käyttäminen statussymbolina ole mitenkään järkevää. Lapset ovat muutenkin alttiita kiusaamiselle, ja vanhempien arvot ja asenteet saattavat vain pahentaa tilannetta entisestään. Siksi kannattaakin pitää jalat maassa hankkiessa lapselle ensimmäistä älylaitetta – vähempikin riittää.