Milloin lahjaveroa ei tarvitse maksaa?

Monet vanhemmat suunnittelevat jo oman elinikänsä aikana omaisuutensa jättämistä lapsille lahjana. Lahjan antaminen ei kuitenkaan oli täysin läpihuutojuttu, sillä arvokkaammista lahjoista on maksettava lahjaveroa. Pienellä suunnittelulla lahjaveron määrää voi kuitenkin laskea tai sen voi parhaimmassa tapauksessa välttää kokonaan. 

Milloin lahjaveroa tulee maksaa?

Vaikka lahjavero voi kuulostaa hieman monimutkaiselta, sen ymmärtäminen on oikeastaan todella yksinkertaista. Verohallinnon mukaan lahjaveroa on maksettava kaikenlaisista lahjoista, joita esimerkiksi isovanhemmat tai vanhemmat haluavat jättää jälkikasvulleen. Lahjaksi voidaan rinnastaa rahana annettavien lahjoitusten lisäksi osakkeet, rahasto-osuudet, kiinteistöt, arvopaperit, autot ja arvokorut.

Lahjaveron maksamisesta vastaa lahjansaaja, eli tässä tapauksessa lapsi. Lahjavero tulee maksaa esimerkiksi seuraavissa tapauksissa: 

  • Lapsi saa vanhemmiltaan lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa tai enemmän;
  • Lapsi saa vanhemmiltaan kolmen vuoden aikana useita lahjoja, joiden arvo on yhteensä 5 000 euroa tai enemmän.

Tässä tapauksessa vanhemmat voivat varautua hyvissä ajoin veron euromääräiseen laskemiseen tai lahjaveron välttämiseen tekemällä lahjoitukset esimerkiksi niin, että lapsille annetaan alle 5 000 euron arvoisia lahjoja kolmen vuoden välein. Lahjavero lasketaan lahjanantajan ja lahjansaajan mukaan, joten vanhemmat voivat tehdä verovapaasti jokaiselle lapselle erikseen alle 5 000 euron arvoisia lahjoituksia kolmen vuoden välein. 

Vaikka lahjaverolta ei voitaisikaan kokonaan välttyä, veron määrää on mahdollista laskea, jos lahjoitukset aloitetaan alle 5 000 euron arvoisissa summissa ja pidetään huoli siitä, että lahjoitusten arvo ei ylitä ainakaan merkittävästi kyseistä summaa kolmen vuoden aikana. Verovapaista lahjoituksista ei tarvitse myöskään tehdä Verohallinnolle ilmoitusta, ellei sitä erikseen pyydetä.