Miten rahaa saa säästöön lapsiperheelle?

Rahaongelmat ovat lapsiperheiden keskuudessa valitettavan ikäviä. Onneksi monet näistä tilanteista voidaan kuitenkin välttää tehokkaalla budjetoinnilla ja säästötoimenpiteillä. Kun rahaa jää vähän säästöön pahan päivän varalle, ei pilvisinkään päivä tunnu enää niin pimeältä kun havaittavissa on auringonsäteitä. Miten sitä rahaa sitten saa säästettyä?

Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

Varmin keino tehdä saada rahaa säästöön on niin sanotusti alkaa tekemään itselleen pesämunaa jo hyvissä ajoin – tällä tarkoitetaan tietenkin sitä, että säästötoimet aloitetaan jo hyvissä ajoissa ennen perheen hankintaa. Kun rahaa on säästössä jo ennen pieniä tulokkaita, saadaan perheen yllättävät menot helposti katettua eikä niistä aiheudu taloudellisia ongelmia. Jo ennen perheen perustamista kannattaa tiedostaa sen vaatimat kustannukset ja varautua niihin asianmukaisin keinoin.

Hyvä keino on vaikkapa laittaa jo lapsesta lähtien tietty summa kuukaudessa talteen säästötilille. Samaiselle tilille voi pyytää sukulaisiaan lahjoittamaan rahaa merkkipäivien kunniaksi sen sijaan että toisivat tarpeetonta materiaa. Säästötilillä summa kasvaa pitkän ajan puitteissa korkoa, ja loppujen lopuksi on kartuttanut itselleen makoisan pesämunan, jolla saa perheensä elätettyä.

Jos säästämistä ei kuitenkaan ole ehtinyt tai pystynyt miettimään aikaisemmin, viimeistään perheen perustamisen jälkeen tulee aika miettiä sitä tarkemmin.

Sinkkuelämän tavat kannattaa unohtaa

On sanomattakin selvää, että perheen perustaminen muuttaa elämää monella tavalla. Erityisesti tämä heijastuu täysin uudenlaiseen rahankäyttöön. Kannattaa valmistautua siihen, että perheellisen ei välttämättä ole varaa törsäillä villinä ja vapaana elävän sinkun tavoin, sillä omien tarpeidensa lisäksi täytyy keskittyä myöskin jälkikasvusta huolehtimiseen asianmukaisilla tavoilla.

Budjetointi on ensimmäinen askel säästöihin

Siispä heti perheen perustettuaan kannattaakin alkaa kirjaamaan menojaan ja tulojaan konkreettisesti ylös paperille. Kun oman kulutuksen näkee paremmin ja ymmärtää tarpeen, voi rahankäyttöä alkaa säätelemään sopivammaksi. Kun menot on kirjattu konkreettisesti ylös, voi turhuuksia karsia helposti pois ja rahatilanteen jättää sellaiseksi, että yllättäviinkin menoihin on varaa. Lapsiperheiden kanssa vahinkoja voi sattua, ja ne kannattaa ennakoida pitämällä aina tietynsuuruista summaa tallessa.

Avaa lapsille säästötilit

Omien säästöjen lomassa kannattaa jälkikasvukin opettaa samoille tavoille. Kun lapsi oppii säästämään jo nuorena ja aloittaa säästötoimet jo lapsena, on hänellä aikusuuteen mennessä vakaa rahatilanne ja varma tietämys raha-asioista!