Näin opetat lapsille rahankäyttöä

Raha-asioista puhuminen ei ole osa suomalaista kulttuuria, mutta raha-asioiden opettaminen on tärkeä taito, joka auttaa viemään lasta pidemmälle omassa aikuiselämässään. Siksi raha tulisi nostaa puheenaiheeksi viimeistään silloin, kun lapsi alkaa saamaan ensimmäisiä viikkorahoja tai saa rahaa sukulaisilta syntymäpäivänä tai muuna juhlapäivänä. 

Kolme hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla opetat lapselle rahankäyttöä

Jos raha-asioista ja rahan arvosta ei koskaan puhuta, lapsi joutuu elämänsä aikana luomaan itse oman suhtautumisensa rahaan, ja yleensä tämä suhtautuminen noudattaa kotoa opittuja tapoja. Pahimmassa tapauksessa vääränlaiset käsitykset rahankäytöstä ja rahan arvosta voivat johtaa velkaantumiseen ja muihin maksuongelmiin. Rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta ei vieläkään puhuta koulussa riittävästi, joten tätä kasvatusta tulisi aina muistaa täydentää kotona.

1. Ole avoin 

Yksi parhaimmista tavoista opettaa lapselle tervettä suhtautumista rahaan, on olla siitä avoin. Jos rahaa ei ole, siitä kannattaa puhua lapsen kanssa, ja jos rahaa taas on, kannattaa tätäkin selvittää lapselle kertomalla esimerkiksi, mistä raha on tullut ja miksi sitä ei kannata tuhlata turhiin asioihin. Rahasta voi esimerkiksi puhua lasten kanssa erilaisten leikkien kautta, jolloin lapsi otetaan mukaan ainakin aluksi mielikuvituksellisesti tekemään päätöksiä siitä, minne rahaa tulisi laittaa. 

2. Tee lapselle selväksi, että raha ei kasva puussa 

Monet vanhemmat hokevat tätä sanontaa lapsilleen, mutta eivät selitä sen tarkemmin, mistä raha oikeasti tulee. On tärkeää opettaa lapselle, että jos haluaa jotain, sen eteen on tehtävä töitä. Siksi viikkorahan ansaitsemiseksi lasta tulisi pyytää suorittamaan pieniä kotitöitä tai muita helppoja lapsen ikään soveltuvia tehtäviä, jolloin lapsi alkaa ymmärtämään rahan todellista merkitystä. 

3. Opeta lasta käyttämään rahaa 

Kerro lapselle säästämisestä ja ja sijoittamisesta, ja siitä, mitä hyötyä niistä on. Jos lapsi on tarpeeksi vanha, hänelle voidaan esimerkiksi avata yhdessä säästötili. Hintoja vertaamalla lapsi taas oppii tekemään taloudellisesti fiksumpia ostopäätöksiä. Voitte yhdessä esimerkiksi sopia tietystä säästötavoitteesta, jonka jälkeen lapsi voi käyttää rahansa johonkin haluamaansa asiaan.