Päivähoitomaksut laskevat: Näin paljon lapsiperhe voi tienata

Monissa lapsiperheissä hallituksen syyskuussa 2020 budjettiriihessä esittämä uutinen on otettu hyvin positiivisesti vastaan, eikä syyttä, sillä perheiden tulorajan noustessa yhä useamman lapsiperheen ei tarvitse enää maksaa päivähoitomaksua yhtä paljon tai jopa ollenkaan. Päivähoitomaksujen uudet tulorajat astuivat voimaan vuoden 2021 elokuusta alkaen. 

Helpotuksia kaikenkokoisille perheille

Budjettiriihessä esitettiin, että päivähoitomaksujen tulorajaa korotettaisiin 31 prosentilla ja toisen lapsen enimmäismaksu laskettaisiin 50 prosentista 40 prosenttiin. Samalla päivähoitomaksun enimmäismäärä ensimmäisen lapsen osalta, eli 288 euroa, säilyy ennallaan. Tätä päivähoitomaksujen uudistaminen tarkoittaa siis käytännössä:

Esimerkiksi perheessä, jossa on yksi lapsi ja yksi aikuinen, tuloraja on nousemassa 2 136 eurosta 2 798 euroon kuukaudessa. Perheessä, jossa on yksi lapsi ja kaksi aikuista tai kaksi lasta ja yksi aikuinen, tuloraja on nousemassa 2 756 eurosta 3 610 euroon. Neljän hengen perheessä tulorajaa oltaisiin puolestaan nostamassa 3 129 eurosta 4 099 euroon. Tätä isommissa perheissä tuloraja nousee vieläkin tuntuvammin, vähintään yli tuhannella eurolla kuukaudessa. 

Tavoitteena työllisyyden parantaminen

Päivähoitomaksujen laskemisella on tietysti syynsä – hallituksessa on odotettu, että päivähoitomaksujen laskiessa myös perheiden taloudellinen tilanne ja tätä kautta myös lasten hyvinvointi parantuvat. Esimerkiksi pienituloisemmissa perheissä rahat saattavat olla muutenkin tiukassa, jolloin uudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että vanhemmat voivat joko tienata enemmän tai vastaavasti maksavat vähemmän päivähoitomaksua. Joka tapauksessa rahaa tulee tällöin jäämään enemmän muihin menoihin, kuten vaikkapa lasten harrastusten tukemiseen.

Toisaalta taas tulorajojen noustessa myös vanhemmilla on mahdollisuus tehdä enemmän töitä ilman, että päivähoitomaksut kasvaisivat. Tämä puolestaan voi motivoida monia vanhempia ottamaan lisää työvuoroja tai vaihtamaan työpaikkaa.